PROJECT GENK-STER

Het eerste project onder de noemer “LedNet” was dat van de Genk-ster. In samenwerking met Painting with Light, expert in belichting, video en multimedia, ontwikkelde Alkatech 250 sterren voor de stad Genk in de vorm van het logo van de stad.

Painting with Light voerde eerst een lichtstudie uit en bedacht het idee, vervolgens ging Alkatech aan de slag met het schrijven van de software en het assembleren van de hardware.

Wil je graag meer weten over LedNet?

270
biljoen kleuren beschikbaar per ster
2.50
watt verbruik bij inactiviteit per ster
516
duizend leds gebruikt in totaliteit
3500
kg aan aluminium gebruikt in totaliteit

GENK-STER INTERVIEWS

Stad Genk vertelt over de samenwerking met Alkatech.

We zitten rond de tafel met Lotte Trippaers, schepen van Economie van de Stad Genk. Aan die tafel krijgen we de kans om enkele vragen op haar af te vuren over het project “de Genk-Ster”.

Naar wat waren jullie precies op zoek en waarom? Voor welke uitdagingen wilden jullie een oplossing?

“We wilden origineel en vernieuwend uit de hoe komen qua sfeerverlichting. We zochten naar iets dat nog niet in Genk of op andere plaatsen gerealiseerd werd, iets onderscheidend. Die sfeerverlichting moest dan opgehangen worden in het centrum van Genk en de bovenlokale handelsstraten”, steekt Lotte van wal.

En hoe vlot verliep de zoektocht naar het juiste concept/product?

Lotte: “In nauwe samenwerking met de bedenker van het concept, Painting With Light (PWL), kwamen we tot het concept ‘de Genk-Ster’. Na aanstelling verliep het finetunen van het product via vlotte en frequente overlegmomenten met de verschillende partijen (stad Genk, PWL, Alkatech). Alkatech is tijdens dit proces een meedenker en biedt oplossingen & expertise aan waar nodig.”

Alkatech Genk-Ster

Hoe belangrijk was het duurzaamheidsaspect voor jullie?

“Duurzaamheid is vanzelfsprekend belangrijk op twee vlakken. Ten eerste: duurzaam in gebruik, de materialen moeten een lange levensduur hebben. Maar ook op vlak van verbruik is duurzaamheid essentieel. Het is namelijk de bedoeling om de verlichting vrij intensief te gebruiken en dat heeft een impact op het milieu, wat ook een cruciaal gegeven is”, vertelt Lotte verder.

Voor welke gebeurtenissen krijgen de Genk-Sterren een speciale kleur?

“Voor diverse events georganiseerd door de stad Genk of handelaars: Iedereen Donderdagt, Genk on Stage, Genk Showt, … Maar ook op speciale dagen zoals IDAHOT, Valentijn, vrouwendag, … krijgen de sterren een aangepaste kleur. De stad steekt zo telkens in een ander jasje!”, lacht Lotte.

Wie staat in voor het kleurdesign en de programmatie ervan?

Painting With Light neemt dat voor zijn rekening. De programmatie in de kalender kunnen we eenvoudig zelf bedienen. Ook hier werden enkele verzoeken gedaan die in de mate van het mogelijke werden aangepast om de gebruiksvriendelijkheid van het totale concept te verhogen.

Zijn er plannen om de Genk-Sterren breder in te zetten dan alleen voor verlichting? Bijvoorbeeld voor het uitmeten van de luchtkwaliteit, etc.

Voorlopig nog niet. Een en ander is mogelijk, maar in eerste instantie willen we het bij verlichting houden, aldus Lotte.

Gaan de Genk-Sterren de kerstverlichting vervangen? Of zijn ze een aanvulling op de traditionele kerstverlichting?

“De Genk-Sterren dienen als sfeerverlichting gedurende het hele jaar en dus ook tijdens de eindejaarsperiode. Tijdens die periode hangen we nog een aantal overspanningen (sputniks) en huren we extra verlichting. We kregen intussen al verschillende positieve reacties op het nieuwe concept”, voegt Lotte er nog aan toe.

Voorstelling Genk-Ster

Hoe verloopt de samenwerking met Alkatech?

“Alkatech is een zeer goede, betrouwbare en constructieve partner om mee samen te werken. Ze werken snel en doeltreffend. Als er een probleem is moet je je geen zorgen maken want Ali denkt altijd mee om tot de meest effectieve oplossing te komen. Bovendien bieden ze ook altijd een uitstekende service bij het onderhoud van de sfeerverlichting. Alkatech heeft oor naar alle vragen, biedt oplossingen bij problemen, ondersteunt sterk, is permanent bereikbaar, neemt een zeer constructieve houding aan, …”, besluit Lotte.

ZELF EEN PROJECT STARTEN?
MAAK SNEL EEN AFSPRAAK!